Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ...

... (ΑΡΙΔΑΙΑ-ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ-ΕΔΕΣΣΑ-ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ-ΣΚΥΔΡΑ)
... ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!!!



Ο Νομός Πέλλας ή αλλιώς η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας (όπως ονομάζεται πλέον επίσημα από το 2011, δείτε και το διπλανό έμβλημα) βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συνορεύει στα δυτικά με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με την Π.Ε.Φλώρινας, στα βόρεια με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), στα ανατολικά με τις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς και Θεσσαλονίκης και στα νότια με την Π.Ε.Ημαθίας. Η Περιφερειακή Ενότητα καταλαμβάνει έκταση 2.505,774 τετραγωνικά χιλιόμετρα το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας καλύπτεται από καλλιεργήσιμη γη, δάση και βοσκότοπους. 


Οι ορεινοί όγκοι που περιβάλλουν την Π.Ε.Πέλλας είναι το όρος Βόρας (2.524 μ.), το όρος Βέρμιο (2.052 μ.), το όρος Πάικο (1.650 μ.), το όρος Τζένα (2.182 μ.) και το όρος Πίνοβο (2.156 μ.). Οι κύριες πεδινές εκτάσεις της Π.Ε.Πέλλας είναι η πεδιάδα της Αριδαίας στο βόρειο τμήμα του Νομού, καθώς και η πεδιάδα της Έδεσσας και των Γιαννιτσών στο νότιο και ανατολικό τμήμα του Νομού.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα της Π.Ε.Πέλλας (ορεινοί όγκοι του Βόρρα, Πίνοβου, Τζένας, Βερμίου και Πάικου, λίμνες Βεγορίτιδα και Άγρα, ποταμοί Εδεσσαίος (Βόδας), Μογλένιτσα, Αλιάκμονας, Λουδίας). Η Π.Ε.Πέλλας είναι εξαιρετικά πλούσια σε επιφανειακό και υπόγειο υδάτινο δυναμικό (Εδεσσαίος, Μογλένιτσας, Αλιάκμονας, Λουδίας).


Στη Π.Ε.Πέλλας εντοπίζονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία ιδιαίτερης αξίας, που προσελκύουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών, όλες τις εποχές του χρόνου.


Διοικητικά, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας που ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχει διοικητικό κέντρο και πρωτεύουσά της την Έδεσσα. Χωρίζεται σε 4 Δήμους. Τον Δήμο Αλμωπίας με πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο την Αριδαία. Τον Δήμο Έδεσσας με πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο την Έδεσσα. Τον Δήμο Πέλλας με πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο τα Γιαννιτσά και ιστορική πρωτεύουσα την Πέλλα. Και, τον Δήμο Σκύδρας με πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο την Σκύδρα. Ο πληθυσμός της Π.Ε.Πέλλας ανέρχεται - σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ (2011) - σε 139.680 κατοίκους, και παρουσίασε μια αύξηση της τάξης του 4,2 % περίπου σε σχέση με το 2001. Η Π.Ε.Πέλλας αντιπροσωπεύει το 7,45% του πραγματικού πληθυσμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΛΣΤΑΤ, 2011), γεγονός που την κατατάσσει τέταρτη από πληθυσμιακή άποψη επί συνόλου επτά Περιφερειακών Ενοτήτων.


Η Π.Ε.Πέλλας χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πολυμορφία σε ό,τι αφορά στη μορφολογία, στις δραστηριότητες και στην οικονομία. Στο πέρασμα του χρόνου, η διαφορετικότητα στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των διακριτών μορφολογικά τμημάτων (ορεινό-πεδινό) καθίσταται σαφής με τη θεώρηση απλών δεικτών εξέλιξης όπως είναι η πληθυσμιακή μεταβολή, η κατανομή του αγροτικού εισοδήματος και η συγκέντρωση θέσεων εργασίας στον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα. Από την εξέταση των παραπάνω δεικτών διαπιστώνεται η ύπαρξη δύο ταχυτήτων ανάπτυξης μεταξύ του ορεινού και του πεδινού τμήματος, με αποτέλεσμα την πληθυσμιακή «αιμορραγία» των ορεινών περιοχών, τη φυγή νέων ανθρώπων προς τα αστικά κέντρα και την απουσία νέων θέσεων εργασίας. Η τάση αυτή σταδιακά αντιστρέφεται την τελευταία δεκαετία, με την υλοποίηση επενδύσεων στο ορεινό τμήμα της Π.Ε.Πέλλας, τη δημιουργία σημαντικών τουριστικών πόλων έλξης και την αύξηση της επισκεψιμότητας.


Αν και κατά βάση αγροτική η οικονομία της Π.Ε.Πέλλας, χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια, από εκδήλωση έντονης δραστηριότητας στον δευτερογενή και κύρια στον τριτογενή τομέα όπου ο τουρισμός και ο πολιτισμός προβάλλουν ως τομείς της οικονομίας με ιδιαίτερες προοπτικές εξέλιξης και θετικής συνεισφοράς στην προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου ζωής των κατοίκων της περιοχής.


Βασικός περιοριστικός παράγοντας των αναπτυξιακών προσπαθειών είναι η ουσιαστική απομόνωση της Π.Ε.Πέλλας από τα βασικά δίκτυα των μεταφορών αφού ο κεντρικός οδικός άξονας της Π.Ε.Πέλλας η Ε.Ο.2 (Θεσ/νίκη-Έδεσσα-Νίκη) παραμένει ως μια κορεσμένη, σχεδόν περιαστική οδός, δημιουργώντας αρνητικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τόπου. 


Η μορφολογική πολυμορφία, το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις όπως αυτές καταγράφονται από την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του τόπου διαμόρφωσαν στο πέρασμα του χρόνου, τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάδειξη του τουρισμού ως βασική συνιστώσα της ανάπτυξης της Π.Ε.Πέλλας.




Πολιτικός χάρτης του Ν.Πέλλας



Δορυφορικός χάρτης του Ν.Πέλλας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.