Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ενωτική Δράση "Απάντηση και αποκατάσταση της αλήθειας στην επιστολή του Δημάρχου κ. Γιάννου"







Αντώνης Ρυσάφης
Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης 
Δήμου Έδεσσας


Έδεσσα, 02.10.2014

Προς: Επικεφαλής της πλειοψηφίας και Δήμαρχο Έδεσσας κ. Δημήτριο Γιάννου
Κοιν.: Μέσα ενημέρωσης


Θέμα: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ»

Σχετικά:  α) Ανοιχτή επιστολή Δημάρχου με ημερομηνία 30.09.2014

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
με έκπληξη έλαβα χθες, από κλητήρα του Δήμου, την επιστολή σας και είμαι σίγουρος ότι αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η ταυτόχρονη κοινοποίησή της στα μέσα ενημέρωσης. 
Δεν το συνηθίζω, ως επαγγελματίας και ως απλός άνθρωπος, να επικοινωνώ ανταλλάσοντας ανοιχτές επιστολές και πολύ περισσότερο δεν θεωρώ ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για θέματα του Δήμου, όπου ο φυσικός χώρος συζήτησης και επίλυσης τους, είναι το δημοτικό συμβούλιο.


Λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν, την αμεσότητα της επιστολής και την δουλειά που χρειάστηκε για να συνταχθεί αυτή, αντιλαμβάνομαι πως για εσάς, απ’ όλα τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου, το φλέγων ήταν το 50, με τίτλο «Έγκριση μετάβασης του Δημάρχου στις Βρυξέλλες για την συμμετοχή του στην εκδήλωση OPEN DAYS 2014», και όχι παραδείγματος χάριν το αμέσως επόμενο με τίτλο «Συζήτηση για την μεταφορά του 1ου 2/θ και 6ου 1/θ Νηπιαγωγείου Έδεσσας», για το οποίο δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια ανακοίνωση, παρ’ όλο που οι γονείς των παιδιών αγωνιούν. Για τον λόγο αυτό, πιστεύω πως οφείλω να σας απαντήσω.
Εισαγωγικά και προς ενημέρωσή σας, παραθέτω μέσω παραγράφων, άρθρων των νόμων 3852 (Καλλικράτης) και 3463 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων), την επισήμανση, ότι ανώτατο όργανο του Δήμου είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.
1) “Ο δήμος διοικείται από το δημοτικό συμβούλιο, την οικονομική επιτροπή, την επιτροπή ποιότητας ζωής, την εκτελεστική επιτροπή και τον δήμαρχο” (Κ-αρ.7-§1).
2) “Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή της δημαρχιακής επιτροπής” (ΚΔΚ-αρ.93-§1).
3) “Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση” (Κ-αρ.66-§1)
4) “Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει με απόλυτη ελευθερία, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών” (ΚΔΚ-αρ.98-§2).
5) “ Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ζητά από τον δήμαρχο, την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία, που είναι χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων του. Ο δήμαρχος οφείλει να παρέχει τις πληροφορίες εντός μηνός” (Κ-αρ.69-§3).
6) “Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος υποχρεούνται να απαντούν εγγράφως ή προφορικώς, στα ερωτήματα που τους υποβάλλουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου μέσα σε ένα (1) μήνα” (Κ-αρ.61-§3).
Είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, αυτά αναφέρουν οι Νόμοι της Δημοκρατίας που ζούμε. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ήρθε και το θέμα της μετάβασης σας, προς έγκριση στο Συμβούλιο !
Όταν, ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου, μου ζητείται να εγκρίνω κάποιο έξοδο (στην περίπτωσή μας κόστος μετάβασης), μου δίνει το δικαίωμα ο νομοθέτης και το οφείλω στην συνείδηση μου και στους συνδημότες μου, να ζητήσω περισσότερες πληροφορίες.
Εάν προβείτε στην απομαγνητοφώνηση του δημοτικού συμβουλίου, θα διαπιστώσετε πως ρώτησα επακριβώς τα εξής:
«θα ήθελα να μας ενημερώσει ο κος Δήμαρχος για τον σκοπό της επίσκεψης, τον στόχο της επίσκεψης και το κόστος αυτού του ταξιδιού». Κατόπιν αυτού, παίρνει τον λόγο ο πρόεδρος και διαβάζει αναλυτικά την εισήγηση του θέματος κλείνοντας με την φράση «τα επόμενα θα σας τα αναφέρει ο Δήμαρχος στην επόμενη συνεδρίαση».
Παίρνοντας με την σειρά μου και πάλι τον λόγο, λέω «πρόεδρε, επειδή το πρόγραμμα έχει βγει για τα Οpen days 2014, και οι συμμετοχές έχουν κλείσει, εγώ βλέπω ότι από την Ελλάδα εκπροσωπείται μόνο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Ήπειρος και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, δεν βλέπω πουθενά να συμμετέχει σε κάποια ομάδα εργασίας, η ομάδα συζήτησης, ή διεκπεραίωσης ή οτιδήποτε άλλο ο Δήμος Έδεσσας».
(πηγή: επίσημο site των Open Days 2014 :
ακόμα και σήμερα, στο σημείο που λέει «List of partner regions and cities by country», δεν αναγράφεται ο Δήμος μας! Εύλογη λοιπόν δεν είναι η απορία μου? Γι αυτό και ρώτησα.).  Τον λόγο πήρε και πάλι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντάς μου: «…κ. Ρυσάφη, εάν δεν πάει, απλά δεν υλοποιείται η απόφασή μας….» για να ρωτήσω με την σειρά μου «…τι εννοείται;»
Και εδώ κ. Δήμαρχε παίρνετε τον λόγο εσείς λέγοντας «…κ. Ρυσάφη η απόφαση βγήκε, θα συμμετέχω εκεί πέρα κανονικότατα, να το ξέρετε, έχουν βγει και τα εισιτήρια.  Ευχαριστώ πολύ, απαντήθηκαν ποιοι είναι οι σκοποί...»

Δείτε το σχετικό βίντεο:
 


Αφού λοιπόν μου “απαντήσατε” για τους σκοπούς, σας ρωτάω με την σειρά μου «…ποιος είναι ο στόχος…» για να μου απαντήσετε «… ο στόχος είναι η συμμετοχή της Έδεσσας σε κάτι διαφορετικό, όπως γίνεται κάθε χρόνο, και πέρσι ήμουνα στα ΑΠΕΝ Days που γίνονται κάθε χρόνο τέτοια εποχή… και το κόστος είναι κάτω από 1000€…»
Εδώ τελειώνει η συζήτηση του θέματος και ο πρόεδρος το θέτει σε ψηφοφορία «…εγκρίνετε η μετάβαση του Δημάρχου?»
Σε αυτό το σημείο, και ενώ ο πρόεδρος έχει θέση το θέμα σε ψηφοφορία, εσείς, και κατά παράβαση του Άρθρου 4 του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου Έδεσσας , παίρνετε τον λόγο και λέτε «… όχι, ο κος Ρυσάφης δεν θέλει»!!! Και προσπαθεί ο πρόεδρος να επαναφέρει την ψηφοφορία «…υπέρ της μετάβασης;…» αλλά εσείς ξαναπαίρνετε τον λόγο και λέτε «… ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ…»
Και εδώ κ. Δήμαρχε σας απαντάω στην επίθεση που πρώτος εσείς μου κάνατε, λέγοντας «μπορώ να πάω και μόνος μου κ. Δήμαρχε, με δικά μου λεφτά, δεν έχω ανάγκη να πάρω 1.000 € από τον Δήμο, για να πάω στις Βρυξέλλες…..»
Αυτά συνέβησαν και όποιος θέλει, μπορεί να παρακολουθήσει το video με το απόσπασμα της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, στο site της παράταξής μας : http://enotikidrasi.blogspot.gr
Ουσιαστική απάντηση λοιπόν, όπως προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση του θέματος πήρα μόνο ως προς την 3η ερώτηση, δηλαδή ότι το κόστος θα περιοριστεί κάτω από 1.000 €. Για τις άλλες δύο ερωτήσεις μπορώ να περιμένω άλλες 27 μέρες!!
Στο σημείο αυτό και τώρα που μπορεί ο κόσμος να δει τα γεγονότα όπως πραγματικά έγιναν και όχι όπως τα παρουσιάσατε με λαϊκίστικο τρόπο εσείς, δεν απαιτώ να μου ζητήσετε μια μεγάλη συγγνώμη για τα ειρωνικά σας σχόλια. Αυτό όμως που απαιτώ, είναι στα επόμενα δημοτικά συμβούλια, να στέκεστε στο ύψος το περιστάσεων που επιβάλλει ο θεσμός του Δημάρχου, και να μην τον απαξιώνετε με ειρωνικά σχόλια. Εάν δεν μπορείτε να απαντήσετε άμεσα στις ερωτήσεις, έχετε το δικαίωμα να το πράξετε εντός μηνός.
Ακόμα και από το αντίγραφο του ηλεκτρονικού μηνύματος που μου «επιδώσατε», δεν προκύπτει εάν πρόκειται για απλή παρακολούθηση ή συμμετοχή στα work shops.  Θα παρακολουθήσετε τις ομάδες εργασίας ή θα συμμετέχετε σε αυτές;  Εάν συμμετέχετε, ποιες είναι οι εργασίες που θα παρουσιάσετε στα work shops; Μήπως θα έπρεπε να στείλετε κάποιον σχετικό με το αντικείμενο, κάποιον εντεταλμένο ή κάποιον υπάλληλο του Δήμου ώστε να παραχθεί έργο και να επιστρέψει με αποτέλεσμα προς όφελος όλων μας;
Ως παράταξη δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να εκπροσωπείται ο Δήμος μας στο “Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι”!!! Απεναντίας, επιδίωξη μας είναι και θα είναι, η κατάρτιση ενός μελετημένου και οργανωμένου σχεδίου δράσης, όπου για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος, θα πρέπει να τοποθετηθεί στο οργανόγραμμα ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
Σχετικά με το 18ο θέμα και τις διαγραφές ποσών από φορολογικούς καταλόγους του Δήμου, ποσών ύψους 36.000 €, αυτό που επισήμανα στο δημοτικό συμβούλιο, είναι ότι στην λίστα των διαγραφέντων ποσών, αναγράφεται μόνο το όνομα του οφειλέτη, η αξία της οφειλής και στις παρατηρήσεις η αιτία επιβολής της αξίας.  Δεν αναγράφεται πουθενά το αιτιολογικό της διαγραφής. Η μόνη αιτιολογία που υπάρχει στο εισηγητικό είναι ότι: «…διότι τα συγκεκριμένα ποσά χρεώθηκαν εκ παραδρομής…». Και στα πλαίσια της διαφάνειας που ευαγγελίζεστε, και για την αποφυγή δεύτερων σκέψεων, θα ήταν λογικό να υπάρχει σε αυτήν την λίστα και μια στήλη, στην οποία θα αναγράφεται το αιτιολογικό της διαγραφής αναλυτικά δίπλα από κάθε όνομα οφειλέτη.
Συνοψίζοντας κ. Γιάννου, πρέπει κάποτε να καταλάβετε, πως όταν εκλέγεσαι Δήμαρχος ή αντιδήμαρχος, δεν αποκτάς ξαφνικά μια δικιά σου επιχείρηση την οποία μπορείς να λειτουργείς όπως θέλεις.  Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, ενημέρωση, συζήτηση και τελικώς ΕΓΚΡΙΣΗ από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και απ’ όλους τους Δημότες.
Το να απαιτείται από τους συμβούλους της παράταξης σας απόλυτη ευθυγράμμιση με τις θέσεις σας και να ψηφίζουν ΝΑΙ σε όλα, είναι κατανοητό, αλλά όχι και λογικό. Το να απαιτείται ευθυγράμμιση με τις θέσεις και από τα μέλη της αντιπολίτευσης είναι μάλλον παράλογο.
Είστε Δήμαρχος, και ο ρόλος σας είναι να διοικήσετε αποτελεσματικά και με διαφάνεια.  Ανήκουμε στην αντιπολίτευση και ένας από τους ρόλους μας, είναι ο έλεγχος της δημοτικής αρχής. Ρόλος, που εάν τον είχατε επιτελέσει όπως έπρεπε, όταν ήσασταν εσείς στην αντιπολίτευση, δεν θα παραλαμβάνατε έκπληκτος το 2011 ένα ταμείο με ταμειακά ή λογιστικά ελλείμματα πολλών εκατομμυρίων.
Τέλος, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι αντιδράσατε, με ανοιχτή επιστολή προς εμένα, για κάτι που, κατά τα λεγόμενά σας σε αυτήν, «άφησα να εννοηθεί», και δεν αντιδράσατε το ίδιο ή ακόμα πιο δραστικά προς κάποιο μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης που ευθέως σας κατηγόρησε ότι το τεχνικό σας πρόγραμμα «…φωτογραφίσει κάποιους προέδρους που πήδηξαν το αυλάκι…»!!!
Αναμένω τις απαντήσεις σας για τον σκοπό, τον στόχο και τα οφέλη του Δήμου Έδεσσας,  από την μετάβασή σας και την συμμετοχή σας στα Open Days 2014, καθώς και την βελτιωμένη λίστα των διαγραφέντων οφειλών με αναλυτική αναγραφή του αιτιολογικού της διαγραφής. Εντός των επόμενων 27 ημερών.



Με εκτίμηση
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.