Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

16 Οκτωβρίου… Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης

Μαθαίνοντας την σπονδυλική μας στήλη

16 Οκτωβρίου… Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης. Η ημέρα αυτή εορτάζεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας δράσης για τα οστά και τις αρθρώσεις. Η εβδομάδα αυτή περιλαμβάνει την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης στις 16 Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος στις 17 Οκτωβρίου και την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου.


Σύμφωνα με τις στατιστικές οκτώ στους δέκα ανθρώπους θα εμφανίσουν πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33-34 σπονδύλους. Οι σπόνδυλοι διακρίνονται με βάση τη θέση τους σε 7 αυχενικούς, 12 θωρακικούς, 5 οσφυϊκούς, 5 ιερούς και 3-4 κοκκυγικούς. Αυτοί σχηματίζουν ένα σωλήνα μέσα στον οποίο υπάρχει και προστατεύεται ο νωτιαίος μυελός από τον οποίο ξεκινούν τα νεύρα. Σχεδόν μεταξύ όλων των σπονδύλων παρεμβάλλονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι.

Οι καμπυλότητες της σπονδυλικής στήλης που την κάνουν να μοιάζει με S βοηθούν στην καλύτερη κατανομή των φορτίσεων που δέχεται καθώς και στην λειτουργικότητά της. Είναι υπεύθυνη για την προσαρμογή της κεφαλής στο χώρο, για την στάση και την κίνησή μας. Γενικά αποτελεί τον βασικό σκελετό του κορμού.

Σύμφωνα με τις στατιστικές οκτώ στους δέκα ανθρώπους θα εμφανίσουν πόνο στη μέση τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως αυτού του είδους τα προβλήματα αποτελούν το δεύτερο σε σειρά αίτιο απουσίας από την εργασία.
Πολλοί παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, οι συνθήκες εργασίας μπορούν είτε μεμονωμένα είτε συνδυασμένα να προκαλέσουν ή να επηρεάσουν ένα τέτοιο πρόβλημα. Πολύ έμφαση δίνεται τα τελευταία χρόνια και στους ψυχολογικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες οι οποίοι φαίνεται πως επηρεάζουν πολύ, ειδικά σε χρόνια προβλήματα.

H οσφυαλγία... σαφώς και δεν αποτελεί πάθηση.

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης το οποίο είναι ευρέως γνωστό σε όλους είναι η οσφυαλγία. Σαφώς και δεν αποτελεί πάθηση. Απλά περιγράφει ένα σύνολο συμπτωμάτων στην περιοχή της οσφύς. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για την οσφυο-ισχιαλγία και για το αυχενικό σύνδρομο.

Η θεραπεία σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να γίνει είτε συντηρητικά με τη μορφή φαρμακευτικής αγωγής ή φυσικοθεραπείας είτε χειρουργικά όταν αυτό απαιτείται. Βέβαια πολλοί θεωρούν πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Μία από τις καλύτερες επιλογές για το σκοπό αυτό είναι η άσκηση η οποία μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιου επεισοδίου.
Πηγή: arive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.