Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Τα αντηλιακά δεν αποτρέπουν το μελάνωμα

Τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά
τη σχέση της έκθεσης στον ήλιο με το μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, κρούουν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η χρήση αντηλιακών συχνά δεν είναι αρκετή προκειμένου να προστατεύσει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ και το Ινστιτούτο Ερευνας για τον Καρκίνο, που βρίσκεται στο Λονδίνο, πραγματοποίησαν την πρώτη μοριακή μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο προκαλείται το κακοήθες μελάνωμα και διαπίστωσαν ότι ακόμη και τα αντηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας συχνά δεν αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων που ευθύνονται για τη χρωστική ουσία του δέρματος.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, ο δείκτης προστασίας των αντηλιακών μπορεί να μπλοκάρει τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες της ηλιοθεραπείας, όχι όμως κι εκείνες που μπορεί να εμφανιστούν μακροπρόθεσμα. Η νέα μελέτη εστίασε στον τρόπο με τον οποίο η υπεριώδης ακτινοβολία επιτίθεται στο δέρμα σε 110 ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι ευάλωτα στο μελάνωμα. Για διάστημα 15 μηνών οι επιστήμονες είχαν εκθέσει τα ποντίκια σε υπεριώδη ακτινοβολία που αντιστοιχεί σε εκείνη στην οποία εκτίθεται ο άνθρωπος, όταν κάνει ηλιοθεραπεία μία ώρα την εβδομάδα, στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Αγγλία.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», όταν η προστασία δεν είναι αρκετή, η ακτινοβολία UV προκαλεί μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που υπάρχει στο δέρμα και παράγει πρωτεΐνες που το προστατεύουν από τις συνέπειές της. Οταν το γονίδιο αυτό καταστρέφεται, η επιδερμίδα είναι πιο ευάλωτη στη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος κι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να σχηματιστεί όγκος. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα αντηλιακά με δείκτη προστασίας 50 καθυστερούν τον σχηματισμό όγκων, σε κάποιες περιπτώσεις όμως δεν μπορούν να τον αποτρέψουν. Τα ποντίκια που ήταν λιγότερο προστατευμένα ανέπτυξαν όγκους σε περίπου πέντε μήνες.


Πηγή :espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.