Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Πόσο επηρεάζουν τον οργανισμό οι αϋπνίες;

   
     Σε όλους έχει συμβεί έστω και μία φορά να περάσουν μια λευκή νύχτα. Τι γίνεται όμως όταν
η έλλειψη ύπνου τείνει να παγιωθεί; Οι συνέπειες για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία είναι πολλές, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Μάλιστα δεν γίνονται ορατές μετά από μήνες, αλλά έπειτα από μία μόλις εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ υπέβαλαν σε αναλύσεις αίματος μια ομάδα υγιών εθελοντών. Η πρώτη αιμοληψία έγινε αφού πέρασε μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες κοιμούνταν 10 ώρες καθημερινά, ενώ η δεύτερη έπειτα από 7 μέρες που οι ίδιοι κοιμούνταν λιγότερο από έξι ώρες.
Τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις οδηγούν στο εξής συμπέρασμα: η έλλειψη ύπνου είχε αποτέλεσμα τη διαταραχή 700 διαφορετικών γονιδίων. Σε ορισμένα από αυτά παρατηρήθηκε υπερδραστηριότητα, ενώ άλλα έτειναν να γίνουν ανενεργά. Ανάμεσα σε όσα επηρεάστηκαν συγκαταλέγονται αυτά του κιρκάδιου ρυθμού (του γνωστού βιολογικού ρολογιού), του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με τις αντιδράσεις μας απέναντι στο στρες.
Σύμφωνα με το δρα Ντερκ-Γιαν Ντίικ, καθηγητή Ύπνου και Φυσιολογίας και υπεύθυνο της μελέτης, «η παρούσα έρευνα, όπως και προηγούμενες, αποδεικνύουν ότι η μικρή διάρκεια ύπνου, που ισοδυναμεί με λιγότερες από 6 ώρες καθημερινά, σχετίζεται με προβλήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, τα μειωμένα αντανακλαστικά, αλλά και η καρδιαγγειακή νόσος».
Ο ίδιος χαρακτήρισε τον επαρκή ύπνο ως «πυλώνα της υγείας», παράγοντα εξίσου σημαντικό με την ισορροπημένη διατροφή και την τακτική άσκηση.

Πηγή : elle.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.