Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Το 2013 θα΄ναι διαφορετικό στο Δήμο Σκύδρας...

Φωτογραφία από τη συνεδρίαση του
Δημ. Συμ. Σκύδρας της 28ης Δεκ. 2012
Στις επόμενες ημέρες το pella-news θα δημοσιοποιήσει βίντεο από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σκύδρας για το 2012, για να έχετε πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συνέβη. 

-Παρακάτω αναδημοσιεύουμε από το γειτονικό karatzova.com, το άρθρο με τίτλο: "Καταρρέει το πολιτικό σκηνικό στον Δήμο Σκύδρας", της 30ης Δεκεμβρίου 2012, που υπογράφει ο "Peter-pan".


Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σκύδρας στις 28/12/2012 φάνηκε ξεκάθαρα ότι αυτά τα Χριστούγεννα δεν είναι ίδια με τα προηγούμενα. Αποκαλύφθηκαν πολλά και ειπώθηκαν ακόμα περισσότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Γ. Χοϊδης βγήκε έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων 4 φορές σε μόλις 2 ώρες συνεδρίασης.

Το θέμα που προκάλεσε την σφοδρή σύγκρουση ήταν αυτό των ανταποδοτικών τελών για τα οποία, σύμβουλοι της συμπολίτευσης με πρώτο τον Δήμαρχο ζήτησαν ετήσια αύξηση κατά 25ευρώ/κατάστημα ή διαμέρισμα μιλώντας για ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από δημοτικούς συμβούλους του Χοϊδη, ενώ ήδη ο Δήμαρχος είχε δηλώσει ότι ως προσωπική του επιλογή το θέμα πρέπει να περάσει. Η πρόταση έπεσε στο κενό με πλειοψηφία 13 κατά έναντι 12 ψήφων υπέρ, δείχνοντας έτσι ότι οι συσχετισμοί δεν είναι πλέον οι ίδιοι. Το τι θα ακολουθούσε ίσως δεν μπορούσε να το προβλέψει κανείς.

Πως προέκυψε το όλο ζήτημα: Το θέμα ήρθε να προστεθεί στην παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη μετά από καταγγελία πολίτη, όπου ο δήμος αναγκάστηκε να αποσύρει την επιβολή του ετήσιου ειδικού τέλους, ύψους 25 ευρώ, «από την ωφέλεια τοπικών έργων». Γεγονός που δεν ήταν αποτέλεσμα απλώς μιας σύστασης προς τον Δήμο αλλά παράδειγμα επίλυσης διοικητικής διαφοράς με εξωδικαστικό τρόπο. Το τέλος αυτό έπρεπε να είχε συγκεκριμένο σκοπό, καθορισμό έργου που συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, προσδιορισμό προσώπων που ωφελούνται από την ειδική υπηρεσία και σχέση αναλογίας μεταξύ τέλους και δαπάνης, αντίθετα με όλα αυτά ο Δήμος Σκύδρας με απόφασή του επέβαλλε τέλος «ωφέλειας εκτέλεσης τοπικών έργων», ύψους 25 ευρώ. Με το τέλος αυτό σχεδιάστηκε να καλυφθούν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που αφορούσαν σε δημοτικά έργα χωρίς καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις!!!

Χτες και μέσα σε αυτό το κλίμα, το θέμα επανήλθε, την ίδια στιγμή που όλοι οι δήμοι μειώνουν τα ανταποδοτικά τέλη, ο Δήμος Σκύδρας θέλησε να τα αυξήσει. Σαν να μην έφτανε αυτό, αμφισβητήθηκαν από μερίδα συμβούλων τα στοιχεία που προσκόμισε η οικονομική υπηρεσία του Δήμου κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και επισημάνθηκε ότι : «για έξοδα ΧΥΤΑ δαπανήθηκαν 215.000Ε αντί για 171.000Ε, για ΚΑΥΣΙΜΑ 160.000Ε αντί για 80.000Ε. Για ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ το ποσό των 1.022.473,16 Ε αντί 556.314,63 Ε ,στοιχεία που προκύπτουν από τον «απολογισμό εσόδων-εξόδων Δ.Σκύδρας έτους 2011» Επομένως το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας διαμορφώνεται στο ποσό των 1.513.700,98 Ε που σημαίνει ότι υπάρχει και πλεόνασμα 90χιλ και πλέον Ευρώ.

Κάποιοι ξεχνούν ή κάνουν ότι ξεχνούν πως δεν επιτρέπεται εκ του νόμου η διάθεση χρημάτων που εισπράττονται απο ανταποδοτικά τέλη για άλλους σκοπούς (ΓνΝΣΚ 69/2008). Το να μην γνωρίζεις τι ψηφίζεις δεν δικαιολογείται αλλά όταν είσαι αιρετός πρέπει να ξέρεις τις συνέπειες αυτού που ψηφίζεις, στη μια περίπτωση είσαι απλά αφελής στην δεύτερη επικίνδυνος.

Την ίδια στιγμή με 5 αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών δόθηκαν στον Δ.Σκύδρας 551.060 €, ποσό που καλύπτει με το παραπάνω υποχρεώσεις σε εργολάβους. Επί πλέον, υπάρχει η χρηματοδότηση με 255 εκατομ Ευρώ για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήδη σε 45 δήμους. Για τα καύσιμα στα σχολεία ήδη αναγγέλθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών ότι στις 4 Γενάρη μόλις ανοίξει το λογιστήριο θα πιστωθούν με προτεραιότητα στους δήμους της Β.Ελλάδος χρήματα για ανάγκες θέρμανσης σε σχολεία.

Όλα τα παραπάνω ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι μίλησαν ελάχιστοι σύμβουλοι, μεταξύ αυτών Καραγιάννης, Κωστόπουλος, Τζαμτζής οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στην αύξηση των τελών και οι σύμβουλοι Ιγνατιάδου- Μηνάς, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η αύξηση πρέπει να περάσει καθώς έτσι θα εξυπηρετηθεί καλύτερα ο Δήμος. Άλλοι φαίνονταν να μη καταλαβαίνουν τι θέμα συζητείται, άλλοι να σκέφτονται έμμισθες θέσεις ενόψει Ιανουρίου οπότε και αντικαθίστανται αιρετοί από τον Δήμαρχο και άλλοι πάλι απλά μιλούσαν στα κινητά τηλέφωνα που χτυπούσαν αδιάκοπα χωρίς να σέβονται ότι εκείνη την ώρα συζητούνταν αυξήσεις προς τους συμπολίτες τους. Γεγονός είναι ότι η αύξηση των ανταποδοτικών δεν πέρασε αφού πέραν της Αντιπολίτευσης, δεν ψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου, οι Καραγιάννης Μιχάλης, Κωστόπουλος Κώστας, Παπαδοπούλου Μαρία και Κερμανίδης Κώστας.

Εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση του Δημάρχου μετά την καταψήφιση της πρότασης καθώς στρεφόμενος προς τους δημοτικούς συμβούλους που έσπασαν την παραταξιακή γραμμή, σε έντονο ύφος και κουνώντας το δάχτυλο, είπε: «Δεν με ενδιαφέρουν αυτοί, αλλά από εσένα δεν το περίμενα»( κοιτώντας την σύμβουλο Μαρία Παπαδοπούλου). Όλοι πάγωσαν και στη συνέχεια ένας εκ των συμβούλων, ο Νίκος Καλαϊντζόγλου τον ρώτησε «Τι εννοείτε κύριε Δήμαρχε με αυτό;» Ο Δήμαρχος του απάντησε: «εσένα να μην σε ενδιαφέρει..»

Αυτά και άλλα πολλά έλαβαν χώρα σε ένα δημοτικό συμβούλιο κατώτερο των περιστάσεων, ένα συμβούλιο στο οποίο έπρεπε σύσσωμη η κοινωνία του Δήμου Σκύδρας να είναι παρούσα, δυστυχώς όμως οι πολίτες εμπιστεύονται την τύχη τους σε κάποιους και έπειτα αναρωτιούνται γιατί πληρώνουν και αγανακτούν…Η απάντηση στην αγανάκτηση είναι η συμμετοχή. Ο ενεργός πολίτης δεν μετανιώνει ποτέ για τις επιλογές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.