Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Επιτυχής η εκδήλωση Ιστορία, χοροί και τραγούδια της Μακεδονίας στην Έδεσσα


Πολιτιστικός Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Έδεσσας 
«Οι Μακεδόνες»


Πληροφορίες: 6977319455 Πέτρος Πριβαρτιτσάνης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έδεσσα, 15/10/2012

     Πλήθος Εδεσσαίων γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας για να παρακολουθήσει την εκδήλωση με θέμα: «Ιστορία, χοροί και τραγούδια της Μακεδονίας».
     Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012,  στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Έδεσσας και της Μακεδονίας, αλλά και για να τιμηθεί η μνήμη όσων μιλούσαν τα «Εντόπικα» (τοπική γλωσσική έκφραση) , αγωνίσθηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και έφυγαν με έναν καημό.
     Την διοργάνωσε  ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Έδεσσας «Οι Μακεδόνες», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και τον Δήμο Έδεσσας.
     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη-Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος: Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ζουμής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ.Θεόδωρος  Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας κ. Ιορδάνης Τσώτσος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου, ενώ χαιρέτησαν στην εκδήλωση οι Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ.Θεόδωρος  Θεοδωρίδης και Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου.
     Ο καθηγητής Βαλκανικής ιστορίας του ΑΠΘ κ. Σπυρίδων Σφέτας στην ομιλία του περιέγραψε με τον χειμαρρώδη, άμεσο και επιστημονικό λόγο του τις συνθήκες  που διαμορφώθηκαν στα Βαλκάνια μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων με σαφείς προεκτάσεις στην λάθος αντιμετώπιση των «Εντόπικων»  από το ελληνικό κράτος.
    Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Πέτρος Πριβαρτιτσάνης παρουσίασε τα παραδοσιακά Μακεδονικά τραγούδια και τους χορούς που χορεύτηκαν και έκανε εκτενή αναφορά για το τι είναι και γιατί μιλήθηκαν τα «Εντόπικα» από τους Μακεδόνες Έλληνες.
    Η κ.Ελευθερία Χατζή απάγγειλε τους στίχους των τραγουδιών μεταφρασμένα λέξη λέξη.  Για να φανεί όμως όλο το συναίσθημα ορισμένα τραγούδια ακούστηκαν να τραγουδιούνται από μία γιαγιά της περιοχής στα «Εντόπικα» σε ηχογράφηση της Στέλλας Δέλλιου.
     Η Αντιπρόεδρος του συλλόγου και χοροδιδασκάλισα του συλλόγου κ. Στέλλα Δέλλιου και τα δεκάδες μέλη των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου χόρεψαν  αυθεντικά τους παραδοσιακούς Μακεδονικούς χορούς υπό τους ήχους της ζωντανής μουσικής της ορχήστρας του Γιαννάκη Ζλατάνη, χειροκροτούμενοι με ενθουσιασμό από τους παρευρισκομένους.
  
________________________________________________
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ένιωσαν τον πολιτισμικό πλούτο της Μακεδονίας και τη σημασία που έχει να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμε αυτήν την σπουδαία κληρονομιά μας. Ειλικρινά συγχαρητήρια στους οργανωτές που κατάφεραν να συνδυάσουν τόσο επιτυχημένα τη γνώση της τοπικής ιστορίας με τα τοπικά τραγούδια, χορούς και παραδόσεις. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας και της Πέλλας, με τις κεντρικές εκδηλώσεις στην Έδεσσα, την 17η Οκτωβρίου με τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου κκ. Ιερωνύμου Β’, στα Γιαννιτσά στις 19 Οκτωβρίου και στην Αριδαία στις 2 Νοεμβρίου».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.