Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος άνοιξε στις 17/10 η αυλαία των εκδηλώσεων της Π.Ε.Πέλλας για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Απαιτείται εσωτερικός αγώνας με ενότητα και ομοψυχία.

Από την Έδεσσα ξεκίνησαν προχθές, 17/10, παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης, οι επετειακές εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας στο Διοικητήριο, με επισημότητα και ένα πλούσιο πρόγραμμα. Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’ συνοδευόμενος από Μητροπολίτες και ιεράρχες προερχόμενους από πολλές διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

 Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την άφιξη της λαμπαδηδρομίας μαθητών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Έδεσσας όπου, από ομάδα ηθοποιών του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, έγινε αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων παράδοσης της πόλης στις δυνάμεις του ελληνικού στρατού που έφτασαν με το τρένο (είχε προηγηθεί η απελευθέρωση της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας).

 Με την ολοκλήρωση των δρώμενων στον σιδηροδρομικό σταθμό της Έδεσσας, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Στην αυλή του διοικητηρίου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμου Β’ ο οποίος παρακολούθησε με τη συνοδεία των ιεραρχών το πρόγραμμα. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης και Δ. Σταμενίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Α.Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Στρατηγός Π. Γεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ι. Ζαχαρόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στον χαιρετισμό του τόνισε το διπλό περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων: «Πρώτα απ’ όλα είναι εκδηλώσεις τιμής σε όλους εκείνους που με τον αγώνα τους οδήγησαν την Ελλάδα στον 20ο αιώνα. Είναι όμως και εκδηλώσεις κατανόησης του καθήκοντος που απαιτούν οι καιροί από όλους για να οδηγηθεί η Ελλάδα στον 21ο αιώνα».

Πρώτος ομιλητής ήταν ο ιστορικός-συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Σταλίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή στην Έδεσσα λίγο πριν και λίγο μετά από την απελευθέρωσή της στις 18 Οκτωβρίου 1912. Αναφέρθηκε στην πλούσια πολιτιστική δράση που ανέπτυξαν οι Εδεσσαίοι, παρά τον ζυγό που υπέφεραν και στους αγώνες που έκαναν για την απελευθέρωση. Έπειτα, ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Μακρής, επιτελάρχης της ΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού αναφέρθηκε ειδικότερα στα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Έδεσσας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης σε πρόσωπα της περιόδου που διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο στην πορεία προς την απελευθέρωση. Ο Σύμβουλος Ανάπτυξης του Αντιπεριφερειάρχη, Μηχανικός Προγραμματισμού, κ. Ανέστης Παπαδάκης, μίλησε για «τις μάχες του πολέμου για την έξοδο από την κρίση και μία ισχυρή πατρίδα». Η εισήγηση του κ. Παπαδάκη συνέδεσε τα ιστορικά γεγονότα με τη σημερινή (ζοφερή) πραγματικότητα και παρουσίασε ένα διαφορετικό μοντέλο προγραμματισμού και λήψης αποφάσεων για να αντιμετωπίσει επιτυχώς η Ελλάδα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

 Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στον κ. Αναστάσιο Μπίλλη και στην σύζυγό του κα. Ιουλία Μπίλλη για την μεγάλη προσφορά τους στην Μακεδονία και στην Πέλλα. Για τη ζωή και το πολυδιάστατο έργο της προσφοράς τους μίλησε η αρχαιολόγος κα. Αναστασία Χατζηδήμου-Χρυσοστόμου. Ο κ. Αναστάσιος Μπίλλης και η σύζυγός του Ιουλία Μπίλλη, με καταγωγή από την Έδεσσα, εξέφρασαν την αγάπη τους για την Πέλλα και την Έδεσσα, αισθανόμενοι ιδιαίτερη τιμή για το γεγονός της βράβευσης με την παρουσία του Μακαριότατου. Κατά την απονομή των πλακετών, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι πρόκειται για μία συμβολική πράξη ευχαριστίας και αναγνώρισης της προσφοράς του ζεύγους Μπίλλη, με την ευχή και την ελπίδα ότι θα υπάρξουν και άλλοι άξιοι συνεχιστές και μιμητές ευεργέτες στην παρούσα δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα.

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κκ. Ιερώνυμος σ’ έναν σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε για την πρόσκληση να επισκεφτεί και να προσκυνήσει στην Πέλλα ενώ, με αφορμή το περιεχόμενο των ομιλιών και της τελετής της βράβευσης, τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης των ανθρώπων για την επίτευξη υψηλών στόχων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού σε πιάνο από τους σπουδαστές του Ωδείου της Έδεσσας και με τον εθνικό ύμνο τον οποίο έψαλαν όρθιοι οι παραβρισκόμενοι.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά, μέσω διαδικτύου με τη βοήθεια της τεχνολογίας του live streaming και μέσω του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ. Μάλιστα, παρακολούθησαν την εκδήλωση και πολλοί Έλληνες της ομογένειας οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη τον οποίο και συνεχάρηκαν για τη διοργάνωση και το σπουδαίο περιεχόμενο της επετειακής αυτής εκδήλωσης.

 Τέλος, οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίζονται με την προγραμματισμένη εκδήλωση στα Γιαννιτσά, σήμερα, Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 19.00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, στις οποίες θα παραβρεθεί επίσης ο Αρχιεπίσκοπος.

_________________________________________________________
Σχόλιο pella-news: Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια... 
- Στην συντονίστρια της -επιτυχημένης κατά γενική ομολογία- εκδήλωσης και Περιφερειακή σύμβουλο Πέλλας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη, για τον πολύ καλό σχεδιασμό αλλά και την παρουσίαση. 
- Στον συνεργάτη του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δημήτριο Τσουφλίδη και όλη την ομάδα του τμήματος επικοινωνίας της Π.Ε.Πέλλας για την καταπληκτική δουλειά τους και την επιτυχή μετάδοση του live streaming.
- Και τέλος, στον <<μάχιμο>> Αντιπεριφερειάρχη μας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη, ο οποίος διαθέτει μια  επίσης <<μάχιμη>> ομάδα που κατάφεραν από κοινού, αυτά τα καταπληκτικά αποτελέσματα για τις εκδηλώσεις των εορτασμών για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Μακεδονίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.