Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Δήμος Σκύδρας: Επίσκεψη Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών & Λουτροπόλεων Ελλάδας και ξενάγηση στο Λουτροχώρι

Επίσκεψη στο δήμο Σκύδρας και στην περιοχή του Λουτροχωρίου, για την οποία υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη λουτρόπολης στην περιοχή από Δανική επενδυτική εταιρεία, πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεως Ελλάδας. Στην αποστολή συμετείχαν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης, ο Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης και τα δυο μέλη του Δ.Σ. Ηλίας Σαχπατσίδης και Παναγιώτης Έμμας.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στο Λουτροχώρι υπάρχουν ιαματικές μεταλλικές πηγές, ενώ το νερό του έχει χαρακτηριστεί από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως υπόθερμο, υποτονικό, μεσομεταλλικό και θειούχο. Το νερό έχει θεοκρασία 18 με 20 βαθμούς °C, είναι ψυχρό και είναι κατάλληλο για πόση.
Η αξία των πηγών είχε εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τα αρχαία κιόλας χρόνια, πρώτοι, όμως οι Γερμανοί έκαναν ανάλυση των νερών και πιστοποίησαν τις ιαματικές (θεραπευτικές) τους ιδιότητες.

Ενημέρωση
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση της αντιπροσωπείας του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας η ανταλλαγή απόψεων για το βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης του ιαματικού νερού του οικισμού Λουτροχωρίου.
Την αντιπροσωπεία δέχτηκαν ο δήμαρχος Σκύδρας Γεώργιος Χοίδης και ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Καραγιάννης, που είναι και υπεύθυνος του δήμου για το συγκεκριμένο θέμα.
Παρόντες στην ενημέρωση και τη συζήτηση που ακολούθησε ήταν, επίσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αικατερίνη Ιγνατιάδου και οι αντιδήμαρχοι Μαρία Παπαδοπούλου, Μιχαήλ Σουρουτζίδης, Κωνσταντίνος Κερμανίδης και Κωνσταντίνος Κωστόπουλος.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεως Ελλάδας Α. Αναστασιάδης ενημέρωσε την διοίκηση του δήμου Σκύδρας για τους σκοπούς του συλλόγου, οι οποίοι είναι η ανάπτυξη και η προβολή των ελληνικών λουτροπόλεων, η ανάδειξη της συμβολής των λουτρών στην υγειά των πολιτών, η καταπολέμηση της ανεργίας και η συνεργασία ελληνικών και ευρωπαϊκών λουτροπόλεων.
Από την πλευρά τους οι κύριοι Γ. Χοϊδης και Μ. Καραγιάννης ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου για την προσπάθεια που γίνεται εδώ και χρόνια για την κατασκευή της λουτρόπολης στο κοινοτικό διαμέρισμα του Λουτροχωρίου.
Επίσης, ενημέρωσαν, για την συνεργασία με την Δανέζικη εταιρία MARKIS, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα αυτή είναι με μηδενικό κόστος για το δήμο. Τόνισαν, ακόμη, ότι το θέμα έχει κολλήσει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και ειδικότερα στα συρτάρια της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της πρώην Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σημείωσαν, ακόμη, ότι ο δήμος στην περιοχή διαθέτει οικοπεδική έκταση 8 στερεμάτων, η οποία θεωρείται μικρή για την ανάπτυξη μίας σύγχρονης λουτρόπολης. Υπογραμμίζεται ότι η εταιρία στην προμελέτη που παρουσίασε στο δήμο εκτιμά ότι απαιτείται μια έκταση 80 τουλάχιστον στερεμάτων προκειμένου να αναπτυχτεί μια βιώσιμη επένδυση.

Επίσκεψη και ξενάγηση στο Λουτροχώρι
Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας επισκέφτηκε το κοινοτικό διαμέρισμα Λουτροχωρίου για να διαπιστώσουν επιτόπου την κατάσταση της περιοχής και τη δυνατότητα ανάπτυξης μίας λουτρόπολης.
Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε στο χωριό και συνάμα ενημέρωσε για την ιστορία των παλαιών Λουτρών και όχι μόνο, ο κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος, κάτοικος Λουτροχωρίου, ο οποίος στη συνέχεια συνόδευσε την αντιπροσωπεία στα σημερινά ιδιωτικά Λουτρά (των οποίων η χρήση είναι δωρεάν, από την 1η ημέρα λειτουργίας τους, περίπου 30 χρόνια... τώρα!!!) του Ιεροδιδάσκαλου του χωριού π. Ιωάννη με τον οποίο και συνομίλησαν και παράλληλα ενημερώθηκαν για τις ιδιαίτερες ιδιότητες των θειούχων Λουτρών που βρίσκονται στην αυλη του σπιτιού του.

Εκεί διαπιστώθηκε ότι τα νερά διαθέτουν θερμοκρασία 18 με 20 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου και πως οι παλιές δημόσιες λουτρικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν. Διαπιστώθηκε επίσης, η αφθονία του ιαματικού νερού.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τα μέλη της αντιπροσωπείας εκτιμούν ότι ο δήμος θα πρέπει να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να αποκτήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μία ικανή έκταση για την κατασκευή μίας νέας λουτρόπολης.
Εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για το πώς μπορούν να υλοποιηθούν επενδύσεις στην χώρα μας, όπως αυτή της Δανέζικης εταιρίας MARKIS, όταν δεν μπορούν νε ξεπεραστούν απλά γραφειοκρατικά εμπόδια.
Για το λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Σύλλογος διερευνά ήδη τις δυνατότητες παρέμβασης και τις κινήσεις που θα πρέπει να αναλάβει προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση, προς όφελος της τοπικής οικονομίας, των κατοίκων της περιοχής και του θεραπευτικού τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.