Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Barca VS Real: το Σχέδιο

ένα καταπληκτικό άρθρο του φίλτατου Γιάννη Δημητριάδη, που προσυπογράφουμε...

Πρόσφατα ο Γιόχαν Κρόιφ πήρε θέση για τα 4 Clásicos: «Η Μπαρτσελόνα πρέπει να νικήσει μόνο δυο παιχνίδια: τον τελικό Κυπέλλου και τη ρεβάνς του Champions League. Κανείς φίλος της Μπαρτσελόνα δεν θα χαρεί αν η ομάδα νικήσει τρία παιχνίδια, αλλά δεν φτάσει στον τελικό του Champions League». Η δήλωση του ιπτάμενου Ολλανδού φανερώνει ότι δεν έχει προσωπική άποψη για το ποδόσφαιρο και ότι παίρνει γραμμή απ’ τα αθλητικά ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης καθώς τα λόγια του είναι κακέκτυπη αντιγραφή όσων είπε ο Χρήστος Ραγκάτσης, με πιο λαϊκό ύφος, απευθυνόμενος σε ακροατή με "μαδριλένικες" προτιμήσεις στον Libero 107.4: «Στο Μπερναμπέου ρε ταγαρά θα έρθω με τα έφηβα, και τους καλούς θα τους βάλω την Τετάρτη στον τελικό. Για να σε πιτσιλίσουν…».

Πέρα από οπαδικές επιθυμίες (ποιος δεν θα ήθελε 4 νίκες σε 4 παιχνίδια;) και επειδή κρίνεται μια ολόκληρη χρονιά σε διάστημα μόλις 18 ημερών, ο προγραμματισμός και η σωστή διαχείριση της σειράς των αγώνων είναι τα στοιχεία που θα φέρουν θετικά αποτελέσματα και όχι οι ενθουσιασμοί. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι τα παιχνίδια ΔΕΝ είναι τέσσερα αλλά τρία. Και εξηγούμαι:

Στο ματς πρωταθλήματος μέσα στην Μαδρίτη η Μπαρτσελόνα πάει για τρία αποτελέσματα: νίκη, ισοπαλία, ήττα με λιγότερα από 5 γκολ. Με +8 βαθμούς το ματς το κοιτάμε με ηρεμία, ακόμη και η ήττα μας επιτρέπει άνετη κατάκτηση του τίτλου. Αντίθετα όλο το άγχος είναι στην πλευρά του αντιπάλου. Μια δεύτερη συνεχόμενη ήττα απο την Μπάρτσα μέσα στη σεζόν ή μια ισοπαλία βάζει τέλος στις όποιες ελπίδες για να κυνηγήσει κάτι καλό η Ρεάλ, καθώς βάσει προγράμματος έχει 2 επικίνδυνες εξόδους σε Σεβίλλη και Βιγιαρεάλ. Ένα έκτο σερί κακό αποτέλεσμα σε Clásico (τρία χρόνια έχει να πανηγυρίσει νίκη η Ρεαλ στα μεταξύ τους παιχνίδια, με 2 υπέρ έναντι 16 γκολ κατά) θα φέρει κατήφεια, μουρμούρες και ηττοπάθεια ενόψει του Τελικού Κυπέλλου.

Και έρχεται η Μεγάλη Τετάρτη! Το παιχνίδι κλειδί στην σειρά των αγώνων. Αν και το Copa Del Rey θεωρείται…κυπελλάκι στην Ισπανία, το ζευγάρι και μόνο της αναμέτρησης δεν αφήνει περιθώρια υποβάθμισης του θεσμού. Ένα ματς, ένας τίτλος! Με απώλεια του τίτλου, η Μπαρτσελόνα δίνει αέρα στα πανιά του αντιπάλου και τον φορτώνει με αυτοπεποίθηση για την συνέχεια. Οι αντίπαλοι πιστεύουν (δικαιολογημένα πλέον) περισσότερο στον εαυτό τους, η Μπαρτσελόνα χαμηλώνει και φαίνεται πιο…γήινη. Για την χορτασμένη όμως από τρόπαια ομάδα του Γκουαρντιόλα, υπάρχει περιθώριο να διορθώσει το λάθος στα επερχόμενα ματς. Τέτοιο πλεονέκτημα δεν έχει ο προπονητής της Ρεάλ. Μια ενδεχόμενη απώλεια τίτλου για τον Πορτογάλο, έστω και μετά από νίκη στο Clásico του πρωταθλήματος, είναι γερό χτύπημα στο γόητρο όλων στην Μαδρίτη. Η ταμπέλα του loser είναι επάξια δική τους και μια περίεργη, μαζική εξαφάνιση όλων των λευκών μαντιλιών από καταστήματα ειδών προικός, βάζει σε σκέψεις την Αστυνομική Διεύθυνση Μαδρίτης και τον Φλορεντίνο Πέρεθ…

Και φτάνουμε στις 27 Απριλίου, πάλι στο Μπερναμπέου, αυτή τη φορά για τον πρώτο ημιτελικό του Champions League. Τα αστεία τελειώνουν. Η Μπάρτσα θέλει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το φετινό τρόπαιο, πάμε για ΚΑΘΑΡΟ ΔΙΠΛΟ. Ο αρχηγός Πουγιόλ επιστρέφει μετά από μήνες και μαζί επιστρέφει και η ηρεμία στην άμυνα. Η ομάδα πλέον χωρίς πειραματισμούς στο αμυντικό σχήμα (πχ. με Πικέ και Μπουσκέτς ή…Μιλίτο) αποκτά σιγουριά και ξαναβλέπουμε την ομάδα του Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου που τρίβαμε τα μάτια μας με την μπαλάρα που έπαιζε. Με διπλό της Μπάρτσα (με οποιοδήποτε σκορ) εμφανίζονται στα χέρια των Μαδριλένων εκείνα τα λευκά μαντήλια που είχαν χαθεί, η Αστυνομική Διεύθυνση Μαδρίτης ανακουφίζεται και ο Φλορεντίνο Πέρεθ νιώθει την ανάγκη να στηρίξει με δήλωσή του τον Πορτογάλο προπονητή…

3 Μαίου 2011, ημέρα Γιορτής! Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται την Ρεάλ στο Καμπ Νου. Η κατηφόρα είναι μεγάλη. Καλώς τα παιδιά, καλώς τα! Φρίξον Ήλιε και στέναξον Γη! Μετά από άνετη επικράτηση η Μπάρτσα προκρίνεται στον Τελικό του Γουέμπλεϊ, επέρχεται ισορροπία και σβήνει ο (άδικος) περσινός αποκλεισμός. Διθύραμβοι και πάλι γι’ αυτήν την ομάδα, όχι τίποτα πρωτότυπο (Playstation, εξωπραγματική, ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο κλπ.) καθώς όλα έχουν ξαναειπωθεί. Η Ρεάλ διαλύεται. Εγκαταλείπει το μοντέλο του «ψωνίζω ό,τι πιο ακριβό» και επενδύει κι αυτή στις ακαδημίες. Η Ultrex αποφασίζει να μην κάνει δεύτερο διαφημιστικό με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Στην Ελλάδα, 8 στους 10 δηλώνουν φαν της Μπαρτσελόνα, ο ένατος λέει ψέματα και ο δέκατος είναι ο αδερφός μου, ο ΜΟΝΟΣ που παραμένει Ρεάλ, και ζητά επιστροφή του Ραούλ στην επίθεση. Άντε και Ιέρο στην άμυνα…

Όσο για τον προπονητή της Ρεάλ, αυτός πέφτει στο αλκοόλ. Τα Μέσα Ενημέρωσης που τόσο τον λάτρεψαν δεν του δίνουν πια σημασία. Οι καιροί που πετούσε κοτσάνες τις έπαιρναν τα μέσα και αποθέωναν το τίποτα, περάσαν. Πολλοί δημοσιογράφοι ψάχνουν να βρουν την προσφορά του συγκεκριμένου ανθρώπου στο Ποδόσφαιρο, άλλοι ξαναθυμούνται τους δυο περσινούς αγώνες Ίντερ-Μπαρτσελόνα και κάποιοι μιλάνε για την μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών. Ο Special One μένει στην ιστορία ως Special One, Two, Three, Four, FIVE… Είναι να τον λυπάται κανείς.

Τέλος, η μεγάλη, η τεράστια Μπαρτσελόνα βλέπει τους πανηγυρισμούς, χαίρεται, αλλά μέσα της νιώθει ένα ανεξήγητο κενό. Είναι κάτι που την ενοχλεί, κάτι που δεν την αφήνει να ησυχάσει. Δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένη. Κι αφού έχει σαρώσει τα πάντα στον Πλανήτη Γη βάζει στόχους για νέες προκλήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.