Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

2011 "Alexander The Great" International Marathon, MACEDONIA - GREECE


ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10-04-2011, ΣΤΙΣ 08:30' ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Ο:

6ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ... ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Ένας μεγάλος αγώνας "γεννήθηκε" το 2006. Ο Μαραθώνιος, ένα αγώνισμα που χαρακτηρίζει όσο τίποτα άλλο το ανήσυχο πνεύμα ελευθερίας του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, έρχεται κι αυτή τη φορά να δώσει το μήνυμα απ’ την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» συνδέει το παρελθόν με το παρόν, διασχίζοντας μέσα σε 42 χιλιόμετρα πάνω από 2500 χρόνια ιστορίας της Μακεδονίας και του Ελληνισμού.

Η Πέλλα, γενέτειρα και πρωτεύουσα του στρατηλάτη Αλεξάνδρου, αποτελεί την Αφετηρία του αγώνα και η Θεσσαλονίκη, τωρινή πρωτεύουσα της Μακεδονίας φιλοξενεί τον Τερματισμό των μαραθωνοδρόμων.

Ο Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» φιλοδοξεί να ακολουθήσει στο μέλλον την ένδοξη πορεία του αναδόχου του στο Διεθνές Αθλητικό Στερέωμα και να αποτελεί κάθε χρόνο σημείο αναφοράς ανάμεσα στο μεγάλο κοινό εκείνων που πιστεύουν στις κλασικές αξίες του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΑΦΙΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ:

ΔΙΑΔΡΟΜΗ:


Η διαδρομή του Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος» είναι χαμηλού βαθμού δυσκολίας. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι μικρές υψομετρικές διακυμάνσεις, που στο σύνολό τους δίνουν μόλις 0,988% κατωφέρειας, από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό. Άλλα χαρακτηριστικά είναι: η διαρκής ανατολική κατεύθυνσή της, οι μεγάλες ευθείες του δρόμου, και οι περιορισμένες κατοικημένες περιοχές που κινείται, μέχρι και το 30ο χιλιόμετρο.

Ο Μαραθώνιος ξεκινάει από υψόμετρο 43,28μ. και καταλήγει στα 1,57μ., υπάρχει δηλαδή μια υψομετρική διαφορά 41,71μ., που σημαίνει μια κατωφέρεια της τάξεως του 0,988%

Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται από την κεντρική πλατεία του χωριού Πέλλα, μπροστά από το άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου, μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο και σε υψόμετρο 43,28μ. μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας. Στο κατηφορικό πρώτο χιλιόμετρο της διαδρομής τους, οι αθλητές βγαίνουν στον κεντρικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, τον οποίο και θα ακολουθήσουν για τα επόμενα 8 χλμ. μέχρι τη Χαλκηδόνα.

Ο δρόμος παρουσιάζει μια μικρή διακύμανση στην κλίση του και μέχρι το 5ο χλμ. ανεπαίσθητα ανηφορικά τμήματα προσθέτουν περίπου 5 μέτρα ανήφορου, ενώ το υψόμετρο σε κείνο το σημείο έχει ήδη κατέβει στα 25 μέτρα.

Στο 8ο χλμ. οι αθλητές μπαίνουν στην πόλη της Χαλκηδόνας, κατηφορίζοντας ακόμα περισσότερο και φτάνουν σε υψόμετρο 10 μέτρων στο 9ο χλμ., όταν συναντούν τη διασταύρωση των δρόμων για Βέροια και Θεσσαλονίκη.

Ακριβώς μετά τη Χαλκηδόνα, οι αθλητές κινούμενοι με ανατολική γενικά κατεύθυνση, περνούν το 10ο χλμ.. Από αυτό το σημείο και μετά, ο δρόμος γίνεται διπλής κατεύθυνσης και πλαταίνει, έχοντας τρεις λωρίδες κυκλοφορίας.

Ακολουθεί μια μεγάλη ευθεία και στο 13ο χλμ. ο δρόμος περνά με γέφυρα πάνω από τον Αξιό ποταμό, για να προσπεράσει λίγο μετά, το 15ο χλμ., πριν από το χωριό Γέφυρα.

Από το 10ο χλμ. και για τα επόμενα 25 χλμ., μέχρι την είσοδο της Θεσσαλονίκης, είναι χαρακτηριστικές οι μεγάλες ευθείες του δρόμου που ακολουθούν οι αθλητές.

Ένας ανεπαίσθητο ανηφορικό τμήμα από το 17ο χλμ., στην δεύτερη έξοδο του χωριού Γέφυρα μέχρι το 19ο χλμ., ανεβάζει τους αθλητές από τα 10 μέτρα στα 30, καθώς κινούνται πάνω στον εθνικό δρόμο Έδεσσας – Θεσσαλονίκης, λίγο πριν το χωριό Άγιος Αθανάσιος.

Το 20ο χλμ. βρίσκεται μετά τη διασταύρωση με την έξοδο του Αγίου Αθανασίου στην εθνική και το 25ο χλμ. βρίσκεται λίγο μετά τη διασταύρωση του δρόμου για Νέα Αγχίαλο, μετά από 5 χιλιόμετρα με αμυδρή κατηφορική κλίση και μεγάλες ευθείες. Ο δρόμος κινείται πλέον κοντά στην βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Περίπου στο 27ο χλμ., στο ύψος των εγκαταστάσεων της μεταλλουργίας «ΣΙΔΕΝΟΡ», ο δρόμος ανηφορίζει με την μεγαλύτερη φυσική κλίση που συναντά κανείς σε όλο το μήκος της διαδρομής του αγώνα (περίπου 20μ. σε ανάπτυγμα 500μ.).

Αμέσως μετά ο δρόμος κατηφορίζει ήπια για να περάσει πάνω από τον Γαλλικό ποταμό στο 28Ο χλμ.

Ακριβώς μετά το 30ο χλμ., οι αθλητές περνούν από την Ιωνία (Διαβατά) και στη συνέχεια μπροστά από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της ΕΚΟ (32ο χλμ.).

Από εκεί και πέρα, οι αθλητές βρίσκονται συνεχώς σε κατοικημένη περιοχή, καθώς μπαίνουν στο οικοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από τη δυτική του είσοδο, περνώντας από την επικράτεια των Δήμων Ελευθέριου-Κορδελιού και Μενεμένης.

Το 35ο χλμ. βρίσκεται στο κέντρο του Κορδελιού, στην οδό Μοναστηρίου και αμέσως μετά οι αθλητές ανηφορίζουν για 100μ. μια ανισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση του δρόμου, κερδίζοντας 6μ. υψόμετρο, τα οποία χάνουν αμέσως μετά. Αυτή είναι και η τελευταία ανηφόρα της διαδρομής.

Στο 37ο χλμ. οι δρομείς έχουν αφήσει πίσω τους το κατάστημα της Adidas και έχοντας διασχίσει τις σιδηροδρομικές γραμμές στρίβουν λοξά δεξιά στην οδό Γιαννιτσών.

Λίγο πριν το τέρμα της οδού Γιαννιτσών, στο ύψος περίπου του Σιδηροδρομικού Σταθμού, οι δρομείς στρίβουν δεξιά στην οδό Σταύρου Βουτυρά με κατεύθυνση τη Λεωφ. Κουντουριώτου.

Στη Λεωφόρο Κουντουριώτου κατευθύνονται στο δεξί ρεύμα κυκλοφορίας και συνεχίζουν προς το Λιμάνι και την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, την οποία ακολουθούν με κατεύθυνση προς τον Λευκό Πύργο.

Πριν το Λευκό Πύργο οι δρομείς ανεβαίνουν στο πεζοδρόμιο της παραλίας (δεξιά) ακολουθώντας τον ποδηλατόδρομο και κατευθύνονται προς το άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου τερματίζουν μπροστά από αυτό.


ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ:


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ:
http://www.atgm.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.