Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός...

...της Πορτογαλίας!!!

( Γιώργο Παπανδρέου, εσύ... πότε; )

Την παραίτησή του υπέβαλε -όπως αναμενόταν- ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Jose Socrates, μετά την καταψήφιση των μέτρων λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση από το πορτογαλικό κοινοβούλιο. Η απόρριψη του σχεδίου δεν αποκλειεται να οδηγήσει την Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

"Δεν μπορώ να κυβερνήσω χωρίς τη στήριξη του κοινοβουλίου", δήλωσε ο Socrates, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. "Μπορώ με βεβαιότητα να πω, πως σήμερα η χώρα σημείωσε μια ήττα".

Ο Socrates θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Αύριο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. και να διαπραγματευτεί ένα "πακέτο" στήριξης προς τη χώρα του, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η πολιτική κρίση έρχεται σε ακατάλληλη στιγμή για την Πορτογαλία. Η αβεβαιότητα για την μελλοντική πορεία της οικονομικής πολιτικής της χώρας είναι πιθανό να κλιμακωθεί καθώς τον επόμενο μήνα η χώρα θα κληθεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να αποπληρώσει χρέος ύψους 4,23 δισ. δολαρίων. Τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα καθώς εκτιμάται πως τα αποθεματικά ρευστότητας της χώρας φτάνουν μόλις στα 4 δισ. ευρώ.

O Socrates προειδοποίησε τους πολίτες πως ένα "πακέτο" στήριξης από την Ε.Ε. ενδεχομένως να είναι επώδυνο. "Όσοι πιστεύουν πως το πακέτο στήριξης από το εξωτερικό δεν θα προϋποθέτει τη λήψη περισσότερο αυστηρών μέτρων και πιο επίπονων για τους πολίτες, είναι γελασμένοι", είπε.


Πηγή: capital.gr
_________________

Ο Κέβιν Ντάνινγκ, αναλυτής στο Economist Intelligence Unit, εκτίμησε μιλώντας στο BBC ότι «αυτή μπορεί να είναι η εβδομάδα που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το ταμείο διάσωσης» για την Πορτογαλία.

Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου ανέβηκαν στο 7,77% νωρίτερα σήμερα από 7,65% χθες εν μέσω ανησυχιών στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.