Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Αρχίζει η απόσυρση των Ι.Χ

Απο το ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Από την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου ξεκινά η απόσυρση των αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας, που θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011. Όφελος από 300 ευρώ μέχρι και τα 2.800 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό. Ποια οχήματα αφορά, ποια εξαιρούνται. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αποσύρετε το παλιό σας όχημα. Τι θα γίνει με τα τέλη ταξινόμησης

Τη Δευτέρα 21/02 κάνει πρεμιέρα η απόσυρση των παλαιών ΙΧ. Η απόσυρση αφορά σε αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας, η άδεια των οποίων έχει εκδοθεί έως 31-12-1998, τα οποία στη συνέχεια θα καταστραφούν και για αγορά νέου αυτοκινήτου μέχρι 2.000 κυβικά. Η απόσυρση θα πρέπει να γίνει έως τις 20-12-2011, μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ).

Τονωτική ένεση στη δεινοπαθούσα αγορά αυτοκινήτου, που έχει πληγεί τα μέγιστα από την οικονομική κρίση, με πτώση των πωλήσεων που ξεπερνά το 50%, αναμένεται να αποτελέσει το νέο αυτό μέτρο της κυβέρνησης.

Επίσης, για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης απαιτείται προηγουμένως η καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλόμενων προηγούμενων ετών.

Σε ότι αφορά οχήματα για τα οποία οι ιδιοκτήτες αυτών έχουν υποβάλλει δήλωση ακινησίας για το αποσυρόμενο όχημα, χορηγείται αντίγραφο της αδείας κυκλοφορίας του οχήματος και προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με την ένδειξη "για την παράδοση του οχήματος σε σημείο συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), χωρίς την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η διαδικασία αυτή αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Σε ότι αφορά τις μειώσεις στις τιμές των καινούργιων αυτοκινήτων που έχει ο αγοραστής αυτές, σύμφωνα με την αγορά κυμαίνεται από 300 έως και 2800 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό.

Ειδικότερα για αυτοκίνητα μέχρι 900 κυβικά και εργοστασιακής αξίας έως 6.000 ευρώ, το όφελος θα είναι 300 ευρώ.

Από 901 - 1400 κ.ε. και εργοστασιακή αξία έως 8.000 όφελος 960 ευρώ

Από 1401-1600 κ.ε. και εργοστασιακή αξία έως 11.000 όφελος 1430 ευρώ

Από 1601-2000 κ.ε. και εργοστασιακή αξία έως 14.000 όφελος έως 2800 ευρώ.

Η διαδικασία απόσυρσης περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Α) Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος παραδίδει το αποσυρόμενο όχημα σε εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ και λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής. Το αποσυρόμενο όχημα θα πρέπει να προσκομίζεται προς παράδοση, να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη και να διαθέτει όλα τα στοιχεία του αμαξώματος.

Β) Το σύστημα ΟΤΚΖ εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής το οποίο και χορηγείται από το σύστημα στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη μέσα σε 8 ημέρες.

Γ) Αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής διαβιβάζεται μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΟΤΚΖ σε οποιαδήποτε υπηρεσία μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας προκειμένου να γίνει οριστική διαγραφή του οχήματος.

Δ) Η παραπάνω υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας εκδίδει και παραδίδει στον ιδιοκτήτη τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής.

Ε) Το πιστοποιητικό καταστροφής συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση της εγκατάστασης επεξεργασίας σχετικά με την κατάσταση του οχήματος.

ΣΤ) Σε περίπτωση απώλειας άδειας κυκλοφορίας ή πινακίδων, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της απόσυρσης θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος να υποβάλλει στην υπηρεσία Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφέρειας, όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Για την παραλαβή καινούριου αυτοκινήτου μέχρι 2.000 κυβικών ο ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου επιβατικού οχήματος ή το πρόσωπο προς το οποίο έχει γίνει σχετική εκχώρηση δικαιώματος απόσυρσης, υποβάλλει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή το παραστατικό στο οποίο επισυνάπτονται η πράξη οριστικής διαγραφής καθώς και η βεβαίωσης καταβολής των τελών κυκλοφορίας

Επιπλέον δικαιολογητικά για εμπορικές επιχειρήσεις

Στην περίπτωση που η παραπάνω διαδικασία πραγματοποιείται από τις εμπορικές επιχειρήσεις εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών κατατίθενται:

α. Αίτηση με την οποία ζητούν την παραλαβή του καινούριου αυτοκινήτου προκειμένου να το διαθέσουν στο δικαιούχο.

β. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 του ιδιοκτήτης του αποσυρόμενου οχήματος για τη συμφωνία με την εμπορική επιχείρηση ως προς τη διαδικασία της απόσυρσης ή και του προσώπου προς το οποίο έχει γίνει εκχώρηση του δικαιώματος προς απόσυρση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσια Αρχή.

Γ. Επικυρωμένο αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας στο όνομα του ιδιοκτήτη του αποσυρόμενου αυτοκινήτου, ή του προσώπου στο οποίο έχει εκχωρηθεί η διαδικασία απόσυρσης.

Στην ΚΥΑ διευκρινίζεται ότι από τη διαδικασία της οριστικής διαγραφής οχημάτων εξαιρούνται οχήματα τα οποία έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

PELLA-NEWS/ANTONIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.