Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Μείωση θανάτων απο καρκίνο

Μείωση σημειώνουν τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη και φέτος αναμένεται να χάσουν τη ζωή τους λιγότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο αυξάνονται οι γυναίκες που πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα σε όλο τον κόσμο, πλην της Βρετανίας


Λιγότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από καρκίνο στην Ευρώπη αυτή τη χρονιά καθώς μειώνονται τα ποσοστά θανάτου από τη νόσο, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές, αλλά περισσότερες γυναίκες χάνουν πλέον τη ζωή τους από καρκίνο του πνεύμονα σε όλο τον κόσμο, πλην της Βρετανίας.

Η μείωση των θανάτων από καρκίνο στην περιοχή οφείλεται κυρίως στην μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και από καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου στους άνδρες.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός θανάτων από καρκίνο είναι πιθανό να παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα με πριν από τέσσερα χρόνια καθώς οι πληθυσμοί γερνούν και επεκτείνονται, λένε οι ερευνητές.

"Παρά τη θετική αυτή τάση στα ποσοστά θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο παραμένει σχεδόν σταθερός εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού", σύμφωνα με τον Κάρλο Λα Βέκια του πανεπιστημίου του Μιλάνου, στην Ιταλία, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο στις πλούσιες χώρες μειώνονται χάρη στα βελτιωμένα και πιο εξειδικευμένα φάρμακα και στην ευρύτερη χρήση μηχανημάτων εντοπισμού των καρκινικών όγκων νωρίτερα, καθιστώντας ευκολότερη τη θεραπεία πριν κάνουν μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να επαναλάβουν τη μελέτη για να προβλέψουν τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο για το 2012 γιατί η ακριβής πρόβλεψη του ποσοστού των θανάτων μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να σχεδιάσουν την κατανομή των πόρων και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν για την πρόληψη, τη θεραπεία και τη διαχείριση των κρουσμάτων καρκίνου.

Για αυτό το χρόνο ο Λα Βέκια παρατήρησε ότι υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στα χαμηλά ποσοστά θανάτου από καρκίνο στη δυτική Ευρώπη και τα υψηλότερα ποσοστά στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.

"Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί και στο μέλλον", αναφέρει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Η επιστημονική ομάδα του Λα Βέκια χρησιμοποίησε ένα νέο μαθηματικό μοντέλο για την πρόληψη της θνησιμότητας από καρκίνο.

Εξέτασαν συνολικά τα ποσοστά στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μεμονωμένα σε έξι χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Βρετανία.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση για τον καρκίνο "Χρονικά της Ογκολογίας", θα καταγραφούν 1.281.466 θάνατοι από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2011 σε σύγκριση με 1.256.001 το 2007.

Αν αναλύσει κανείς τις στατιστικές αυτές θα διαπιστώσει ότι το 2011 θα σημειωθεί μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο, σε σχέση με το 2007 της τάξης του 7% για τους άνδρες και 6% για τις γυναίκες.

Αυτό όμως που είναι ανησυχητικό είναι η αυξητική τάση θνησιμότητας που παρατηρείται στον καρκίνο του πνεύμονα. Η Βρετανία είχε για μία δεκαετία τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από αυτήν τη μορφή καρκίνου στις γυναίκες αλλά τώρα τα ποσοστά μειώνονται, λένε οι ερευνητές, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη τα ποσοστά αυξάνονται.

Παγκοσμίως τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα στις γυναίκες, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα φθάσουν το 13,12 ανά 100.000 μέσα στο 2011 από 12,55 το 2007, διαπίστωσαν οι επιστήμονες και ο καρκίνος του πνεύμονα έχει γίνει η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο για τις γυναίκες στην Πολωνία και τη Βρετανία, ενώ μέχρι πρότινος ήταν ο καρκίνος του μαστού.

Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλείται συχνά από το κάπνισμα ή από το παθητικό κάπνισμα. Μόλις το 15% περίπου των διαγνωσθέντων με αυτόν ζουν μετά από πέντε χρόνια, εν μέρει επειδή η νόσος συνήθως κάνει "σιωπηλές" μεταστάσεις για χρόνια προτού εμφανιστούν σαφή συμπτώματα.

ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

PELLA-NEWS/ANTONIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.