Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων 200 πτυχιούχων κολεγίων στην Ελλάδα

Τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων 200 πτυχιούχων κολεγίων στην Ελλάδα, ενέκρινε το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων. Ακολουθούν χιλιάδες Έλληνες απόφοιτοι. "Αυτό δεν οδηγεί και σε ακαδημαϊκή αναγνώριση" διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας

Οι πρώτες αναγνωρίσεις επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων στη χώρα μας είναι γεγονός. Πέρα από το ότι πλέον κλείνει ένα θέμα που είχε προκαλέσει τριβές μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγει πλέον ο δρόμος για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και άλλοι απόφοιτοι.

Υπολογίζεται ότι, μέσα στην τελευταία 20ετία, περίπου 25.000 Έλληνες έχουν πάρει πτυχίο από κολέγιο που συνεργάζεται, ως παράρτημά του στη χώρα μας, με ευρωπαϊκό ΑΕΙ.

Το αρμόδιο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) του υπ. Παιδείας ενέκρινε τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πρώτους περίπου 200 πτυχιούχους ελληνικών κολεγίων – παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ.

Το ΣΑΕΠ βασίστηκε στο προεδρικό διάταγμα 38/2010 με το οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία 36/05.

Ενδεικτικά, μία εκ των αποφάσεων του Συμβουλίου, η οποία είναι και ομόφωνη και χορηγήθηκε σε απόφοιτο του κολεγίου IdEF, αναφέρει τα ακόλουθα: "Αναγνωρίζουμε ότι η κάτωθι, έχοντας αποκτήσει τα επαγγελματικά προσόντα του Οικονομολόγου στη Γαλλία, έχει τη δυνατότητα να ασκήσει στην Ελλάδα το ίδιο επάγγελμα υπό τις αυτές προϋποθέσεις που το ασκούν και οι Ελληνες πολίτες. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιεί τον ακαδημαϊκό τίτλο, που απέκτησε στο κράτος–μέλος προέλευσης".

Στην απόφαση του ΣΑΕΠ περιγράφονται οι σπουδές της πτυχιούχου, η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων, καθώς και τα αποδεικτικά της επαγγελματικής εμπειρίας που διαθέτει η πτυχιούχος του ελληνικού κολεγίου.

Ο πρόεδρος του κολεγίου, μιλώντας στην "Καθημερινή της Κυριακής" δήλωσε ότι η απόφαση του ΣΑΕΠ, σημαίνει και χορήγηση ακαδημαϊκής αναγνώρισης στον πτυχιούχο.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας όμως ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση του ΣΑΕΠ χορηγεί επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους των κολεγίων, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή Οδηγία αλλά δεν οδηγεί και σε ακαδημαϊκή αναγνώριση του πτυχίου τους.

ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

PELLA-NEWS/ANTONIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.