Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣ. ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Κύριε Υπουργέ,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη

Σας καλωσορίζω στην Κεντρική Μακεδονία

Στη δεύτερη μεγαλύτερη αιρετή Περιφέρεια της χώρας.

Ήμουν από τους πρώτους που στήριξαν το εγχείρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, ήμουν από εκείνους που το βάλαμε στην ατζέντα του υπουργείου Εσωτερικών πριν από χρόνια

Χωρίς δεύτερη σκέψη, στήριξα τις αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου, του Γιάννη Ραγκούση, του Γιώργου Ντόλιου για να προχωρήσει άμεσα και γρήγορα τη μεταρρύθμιση

Γιατί πιστεύω βαθιά και αταλάντευτα ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι το θεμέλιο για την ανασυγκρότηση του κράτους, είναι το εργαλείο για να πετύχουμε την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη

Ο «Καλλικράτης» είναι ένα μεγάλο βήμα αλλά εκτιμώ ότι θα έπρεπε να είναι περισσότερο τολμηρός. Θα πρέπει να είναι, από εδώ και πέρα, πιο τολμηρός!

Γιατί, δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι ανταποκρίνεται πλήρως σ’ αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος.

Θέλει πολλή δουλειά ακόμη για να λειτουργήσει σωστά.

Θέλει πολιτική βούληση και τόλμη για να πετύχει.

Καταθέσαμε τις αντιρρήσεις μας δημόσια και υπηρεσιακά

Άλλες υιοθετήθηκαν, άλλες όχι. Κοιτάμε μπροστά.

Ο «Καλλικράτης» για εμάς παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα.

Οι εκλογές τελείωσαν. Για εμάς δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Από την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, εμείς προετοιμαζόμαστε για την 1/1/2011 και, ιδίως, για τη 1/7/2011.

Καλό είναι να αντιληφθούμε όλοι, εμείς εδώ στην Περιφέρεια αλλά και η κεντρική κυβέρνηση, ότι στην Ευρώπη των Περιφερειών η Ελλάδα δεν μπορεί πια να υστερεί.

Φοβάμαι ότι ο Οργανισμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εγκλωβίζεται σε μια αναδιάταξη των παλιών νομαρχιακών και περιφερειακών Υπηρεσιών, με αρμοδιότητες συγκεχυμένες και πόρους ανεπαρκείς.

Έχουμε τις δικές μας προτάσεις για τη βελτίωση του Οργανισμού και για την εξειδίκευσή του όσον αφορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να δημιουργήσουμε ένα αυτοδιοικητικό περιβάλλον αντάξιο των προσδοκιών κάθε πολίτη.

Κύριε Υπουργέ,

Σ’ αυτό το μεγάλο βήμα, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης.

Πέρα και πάνω από κόμματα, θεωρούμε αυτονόητη πλέον την αγαστή συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και Περιφέρειας.

Απαιτούνται καθαρές προθέσεις και πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές.

Για να βγάλουμε την ελληνική περιφέρεια από την απομόνωση δεκαετιών.

Για να πάψει η Κεντρική Μακεδονία να αντιμετωπίζεται ως άγονη γραμμή.

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε μαζί σας, είμαστε με την κοινωνία, είμαστε με την Περιφέρεια.

Σας θέλουμε κοντά μας.

Ο Καλλικράτης είναι ένα κορυφαίο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί και θα κερδηθεί.

Σας ευχαριστώ.

Μετά την ομιλία του, ο κ. Ψωμιάδης κατέθεσε στον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντόλιο Υπόμνημα το οποίο περιλαμβάνει εκκρεμή θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Αιρετής Περιφέρειας, όπως αναφέρονται ακολούθως:

1. Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης (ΠΤΑ)

· Προβλέπει ο Νόμος να έρθει στην Περιφέρεια από 01/01/2011

· Είναι απαραίτητο να έρθει για τη συνέχιση των έργων των Νομαρχιών και ιδιαίτερα τη συνέχιση των συγχρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη με φορείς υλοποίησης τις Νομαρχίες

2.Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης

Πρέπει να έρθει στην Περιφέρεια από 01/01/2011 γιατί:

(α)Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ΠΤΑ για την υλοποίηση και πληρωμή των έργων

(β)Η Αιρετή Περιφέρεια δεν έχει άλλη Διεύθυνση Προγραμματισμού πλην της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού που είναι η εξέλιξη της στην Περιφέρεια

(γ)Είναι το συντονιστικό όργανο της Περιφέρειας για την καταγραφή των έργων, δράσεων, υποχρεώσεων κ.λ.π. με τελικό στόχο στις 31/3/2011 να μπορεί να γίνει ο προϋπολογισμός που μας υποχρεώνει ο «Καλλικράτης»

3.Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας (ΔΕΚΕ)

Πρέπει να έρθει στην Περιφέρεια από 01/01/2011 για την προώθηση και πιστοποίηση των Έργων της Περιφέρειας

4.Ορισμός Προϊσταμένων οργανικών μονάδων της Αιρετής Περιφέρειας

Αν και στον οδικό χάρτη προβλέπεται να γίνει νομοθετική ρύθμιση για να ορίσει από 01/01/2011 ο Περιφερειάρχης τους Διευθυντές και τους Τμηματάρχες από αυτούς που έχουν ήδη κριθεί ή από αυτούς που έχουν δικαίωμα να γίνουν ώστε να λειτουργήσει άμεσα η Περιφέρεια δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Επίσης, θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα για αντίστοιχη ρύθμιση για τους Γενικούς Διευθυντές, μόνο για διοικητικά καθήκοντα και όχι για το Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Επιλογή Διευθυντών) για να μπορέσει ο νέος θεσμός να λειτουργήσει με ολοκληρωμένη διοικητική δομή.

5.Στέγαση των υπηρεσιών σε ιδιόκτητα κτίρια.

Για τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας προτείνουμε να δοθούν τα παρακάτω κτίρια:

(α)το κτίριο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) Υπουργείο Εργασίας 1.000τ.μ. για να μεταφερθεί μία Γενική Δ/νση, το ΠΤΑ και η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (110 άτομα) (Υπ. Εθνικής Άμυνας)

(β)το κεντρικό κτίριο του Στρατοπέδου Νταλίπη όπου ήταν η 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία για στέγαση των 2 Γενικών Διευθύνσεων «Ανάπτυξης» και «Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας» με τις 7 Διευθύνσεις της Περιφέρειας και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

(γ)2 κτίρια επιφάνειας 3.000 τ.μ. (Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) για τη Γεν. Δ/νση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με τις 4 Διευθύνσεις της Περιφέρειας και τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης (~350 άτομα) (Για 2-3 χρόνια)

6.Κτίριο της ΝΑΘ υπό κατασκευή στην περιοχή Φιξ

Να χρηματοδοτηθεί μερικά η ολοκλήρωση του κτιρίου ώστε να μεταφερθούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης οριστικά και άμεσα με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση μισθωμάτων ύψους 2,8 εκ. € ανά έτος.

7.Υφιστάμενα μισθωμένα κτίρια

Για τα μισθωμένα κτίρια που πιθανόν θα παραμείνουν στην Αιρετή Περιφέρεια να ρυθμιστεί το θέμα μεταβίβασης των μισθώσεων σε αυτή ως ειδική και καθολική διάδοχος της προϋφιστάμενης Περιφέρειας και των Νομαρχιών.

8.Μισθοδοσία υπαλλήλων της Αιρετής Περιφέρειας

Να διευκρινιστεί ότι η μισθοδοσία των υπαλλήλων που μετατάσσονται από την Κρατική Περιφέρεια και τις Νομαρχίες είναι εκτός των πόρων των ΚΑΠ και ή θα μεταφερθούν στην περιφέρεια ή θα βαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

9.Πρώτα έξοδα για:

· Ορκωμοσία του Π.Σ.

· Μετακόμιση των Υπηρεσιών, εγκαταστάσεις και βελτιώσεις των χώρων κ.λ.π.

· Ποιος τα πληρώνει και με ποιες διαδικασίες αφού π.χ. η ορκωμοσία θα γίνει πριν την 01/01/2011 και δεν μπορεί να πληρωθεί από τη Νομαρχία, ούτε από την Περιφέρεια

10.Αυτοκίνητα Περιφέρειας

Ασφάλεια και μεταβίβαση αυτοκινήτων

Να ρυθμιστεί άμεσα πριν της 01/01/2011 το θέμα της μεταβίβασης των αυτοκινήτων και της Ασφάλισής τους στο όνομα της Αιρετής Περιφέρειας προς αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων σε περιπτώσεις ατυχημάτων. Να γίνει Νομοθετική ρύθμιση για την ταυτόχρονη λήξη όλων των ασφαλιστικών συμβολαίων όλων των Νομών

12.Ειδικοί Σύμβουλοι – Συνεργάτες Περιφερειάρχη

Στον Καλλικράτη προβλέπονται 4 θέσεις ειδικών συμβούλων – συνεργατών.

Λόγω της ευρύτητας της διοικητικής δομής και του πλήθους των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα πρέπει να αυξηθούν σε 7 και να μην είναι ίδιος ο αριθμός με άλλες μικρότερες Περιφέρειες. Να δοθεί το δικαίωμα στους Περιφερειάρχες να παίρνουν με απόσπαση δημοσίους υπαλλήλους ως συνεργάτες τους.

13.Δημοσιογράφοι

Στον Καλλικράτη προβλέπονται 2 θέσεις δημοσιογράφων.

Θα πρέπει να αυξηθούν σε 4 για την Περιφέρεια και να δοθεί δικαίωμα στους Αντιπεριφερειάρχες να έχουν από έναν επιπλέον δημοσιογράφο, για την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση των πολιτών της Περιφέρειας και των Περιφερειακών ενοτήτων.

14.Διευθύνσεις Μεταφορών

Στο Νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν σήμερα 2 Διευθύνσεις Μεταφορών. Η νέα Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης έγινε για να εξυπηρετήσει την αντίστοιχη περιοχή λόγω μεγάλου φόρτου και ταλαιπωρίας των πολιτών με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Θα πρέπει να ρυθμιστεί και να περιληφθεί στο προς υπογραφή Προεδρικό Διάταγμα Οργανισμού της Περιφέρειας το θέμα για τη Μητροπολιτική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και να προβλεφθούν 2 Δ/νσεις Μεταφορών στην Ανατολική και Δυτική Θεσσαλονίκη για τους παραπάνω λόγους. Για παρόμοιους λόγους και λογικά στην Περιφέρεια Αττικής σήμερα υπάρχουν 7 Διευθύνσεις Μεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης για τη δημοσίευση των σχολίων:

Είναι δυνατή η υποβολή σχολίων από τους χρήστες/επισκέπτες, ελεύθερα. Αν όμως κριθεί σκόπιμο, η συντακτική ομάδα μπορεί να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οποιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι ειρωνικό, υβριστικό ή έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν αποδέχεται, εγγυάται, ενστερνίζεται, ή υιοθετεί τις προσωπικές σκέψεις, αντιλήψεις και πληροφορίες, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αποδέχεστε αυτομάτως τους όρους χρήσης.

Εκ της συντακτικής ομάδας του pella-news.blogspot.gr.